Pressmeddelande. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Pressmeddelande, 2015-05-07


Sju pristagare vid Imagine Sweden Riksfinal 2016 i Uddevalla

En av Sveriges genom åren mest väletablerade musiktävlingar, Musik Direkt, byter nu succésivt namn till Imagine Sweden och blir en del av den internationella musiktävlingen Imagine.

Musik Direkt har drivits i 30 år och är en av landets viktigaste musiktävlingar för unga musiker. Musik Direkt är en genre-obunden musiktävling som riktar sig till unga mellan 13 och 21 år och har varit en betydelsefull språngbräda för artister som Shellback, Laleh, Timo Räisänen, Malena Ernman och The Cardigans. Sedan starten 1986 har Musik Direkt varit en viktig mötesplats och arena för allt från metalband och hiphopkollektiv till punkband, singer-songwriters och klassiska musiker.


Svenska Musik Direkt involverar årligen ca 1.100 medverkade musiker fördelade på drygt 420 akter. Varje län/region skickar sina vinnare till den svenska riksfinalen där akterna tävlar om nationella och internationella livespelningar. Vinnande akt får möjlighet att tävla, och representera Sverige, på den internationella Imaginefestivalen som drivs av Jeunesses Musicales International. Imagine arrangeras i dag i Belgien, Frankrike, Kroatien, Brasilien, Spanien och Sverige. Länder som Tjeckien och Australien är på väg att ansluta sig och nära utbyten finns med Moçambique, Malawi och Zimbabwe.


Under en treårsperiod mellan 2016-2019 kommer Musik Direkt stegvis att ställas om till Imagine för att slutligen innefatta samtliga delar av tävlingen, från lokal till nationell nivå. Programmet kommer att behålla sin värdegrund och sitt framgångsrika koncept efter namnbytet och kommer successivt utöka sin samverkan med olika europeiska länder och övriga världen.

Läs mer om Imagine på www.imaginefestival.net.

Mer info och bilder om Imagine Sweden Riksfinal på www.imaginesweden.se och https://www.facebook.com/imagineswe

Musik Direkt / Imagine Sweden drivs av Musik i Blekinge • Gotlandsmusiken • Kulturutveckling, Gävleborg • Kultur i Halland – Musik • Estrad Norr • Smålands Musik & Teater • Kalmar läns musikstiftelse • Musik i Syd • Musik i Uppland • Scenkonst Sörmland • KulturUngdom, Västra Götaland • Västmanlandsmusiken • Musik i Dalarna • Musik Västernorrland.

Imagine Sweden Riksfinal arrangeras av den ideella föreningen KulturUngdom i samarbete med Uddevalla kommun och Jeunesses Musicales Sweden.
Mer info: www.kulturungdom.se | www.jeunessesmusicales.se | www.uddevalla.se


Musik Direkt/Imagine Sweden är ett program under Jeunesses Musicales Sverige.

Pressansvarig KulturUngdom Göteborg:
Julia Sandwall, juliasandwall@gmail.com Tel. 0735-053834

Pressansvarig KulturUngdom Göteborg:
Joel Lind, joel@kulturungdom.se Tel. 0738 453 699 www.kulturungdom.se


Alla pristagare 2016

1:a pris - Internationella Imaginefestivalen + Brewhouse’s coachningspris

Blunda - Dalarna

Första pris på Imagine Sweden Riksfinal är att representera Sverige i tävlingens sista steg – Imaginefestivalen! Tävlingen går av stapeln 2017 då akten tävlar mot finalisterna från övriga länder inom IMAGINE.

Brewhouse är Kulturfabriken i Göteborg, en kreativ mötesplats och arena för nyskapande evenemang, konserter, affärsutveckling, talangutveckling med fokus på konstnärliga och kreativa branscher. Under ett års tid kommer vinnaren att få coachning i sin utveckling både musikaliskt och även att hitta vägar för att kunna leva på sitt konstnärskap. En ära att få vara med på vinnarens resa säger Anna Svensdotter Dimle, verksamhetschef och konstnärlig ledare Brewhouse.

Juryns motivering:
"En stark, kreativ kraft som väver samman olika kulturer och kommunicerar på ett plan vi inte kan förklara. Det är närvarande, lyhört och nyskapande. Lyssna. Blunda."

Kontakt: Gabriel Nyberg, 0760-072 353

Pressbild: Blunda - Foto: Hanna Ferm

Blunda består av fyra musiker med helt olika bakgrunder, både geografiskt samt musikaliskt. Det var i de trygga salarna på Musikkonservatoriet i Falun som dessa individer fann varandra i den gemensamma kärleken för att skapa och spela musik. Med den kärleken i centrum bildar de en ”skapare” på fyra dimensioner. Alla är delaktiga i en process som kan födas i ett instrument och hitta nytt liv i ett annat. Med en färgstark blandning av kreativa impulser bildar de en klang med nyanser av jazz, folkmusik och pop.

Gabriel Nyberg – piano, sång
Erik Axner – gitarr
Jerker Hans Ers – hardingfela
Simon Zakrisson – slagverk


2:a pris – gästspel Imaginefinalen Kroatien 2016

Salomon Jakobsson - Västra Götaland

Andrapriset består i att akten får åka till Zagreb i Kroatien och gästspela på deras nationella Imagine final under december 2016.

Juryns motivering:
"Ensam på scen bjuder denna artist in oss till sin egen värld. Musiken rymmer regnbågens alla färger; det känns modernt, ungt och multikulturellt."

Kontakt: Salomon Jakobsson, 0701-573 498

Pressbild: Salomon Jakobsson - Foto: Hanna Ferm


Med enbart gitarren och en mängd komplexa och experimentella tekniker förvandlar Salomon Jakobsson gitarren till en orkester där den vedertagna normen kring hur instrumentet ska te sig luckras upp. Minimalismen omfamnar det händelserika, det allvarliga möter det lekfulla och du förflyttas för en stund in till en annan värld. Inspirationen kommer från musik som rör sig i gränslandet mellan det bekanta och oförutsägbara samt gitarren som sådan. Törsten efter att ständigt lära sig mer och jakten efter oaser av kreativt flow är vad som outtröttligt får honom att fortsätta.


Övriga priser

ASTRID MELÉN - Västra Götaland
GÖTEBORGS KULTURKALAS

Akten vann att få åka och spela på Göteborgs Kulturkalas.

Juryns motivering:
"En musikalisk briljans, dynamisk sångklang och ett moget uttryck i både text och musik. En varm personlighet intar framtidens musikscen."

Kontakt: Astrid Melén, 0701-300 200

Pressbild: Astrid Melén - Foto: Hanna Ferm


EBONIKS - Västmanland
GÖTEBORGS KULTURKALAS

Akten vann att få åka och spela på Göteborgs Kulturkalas.

Juryns motivering:
"Det är mörkt, men det strålar och är extremt tight. Med genomtänkt lyrik levereras en delikat blandning av nutida influenser och ren boom bap!"


Kontakt:
Shanti Blanco, 0700-958 226

Pressbild: Eboniks - Foto: Hanna Ferm


EBONIKS - Västmanland
UDDEVALLA SOLID SOUND

Akten vann att få åka och spela på Uddevalla Solid Sound.

Juryns motivering:
"Soundet är lika delar dagens Kalifornien som gårdagens Västmanland. Med en genomtänkt liveshow, fylld av energi och texter som speglar det unga Sverige, har denna akt allt som krävs för att knäcka på den svenska festivalscenen."

Kontakt: Shanti Blanco, 0700-958 226

Pressbild: Eboniks - Foto: Hanna Ferm


HILDUR HÖGLIND - Skåne
MUSIC HELP COACHINGPRIS MED DELTAGANDE PÅ LIVE AT HEART

Akten vann att få ett års coachning samt deltagande och framträdande på Live at Heart inför internationell branch.

Juryns motivering:
"Med starka texter och en nyanserad röst lämnas ingen oberörd. Lyssnaren bjuds in till allt ifrån en försiktig promenad till ett hypnotiskt, rytmiskt driv. Det är naturligt, övertygande och med stor närvaro."


Kontakt: Hildur Höglind, 076-881 03 72

Pressbild: Hildur Höglind - Foto: Hanna Ferm


JOHANNA BRUN - Sörmland
COMEDIA ARTIST DEVELOPMENT

Akten vann att få ett års coachning och support i artist development.

Juryns motivering:
"Med en stark identitet, driven av vulkanisk dynamik och ett dedikerat uttryck tränger denna röst in under huden. Vissa cirklar måste slutas, andra cirklar måste brytas, vissa saker måste sägas och vissa artister måste höras."

Kontakt: Johanna Brun, 0766-334 923

Pressbild: Johanna Brun - Foto: Hanna Ferm


Vill du ej längre ha pressmeddelanden från oss, klicka här.