Välkommen till Imagine - Jämtland


Musik Direkt Jämtlands län 2017 - 

Resultat efter Regionfinalen på Storsjöteatern i Östersund Lördagen den 29/4:

Estrad Norr-priset – deltagandet vid riksfinalen – gick till Trio On Hold. Juryns motivering: För en lekfull musikalisk gestaltning med kärleksfull lyhördhet!

Publiken röstade fram pristagaren till Musikantenpriset: Jazzgruppen The Blue Valentines vann presentchecken på 3000 kr när sms-rösterna var räknade.

Och studieförbundet Sensus delade ut sitt inspelningspris till hårdrockande Infernum, med motiveringen: Bra energi – fett, tungt och tajt!

Nästa år ska Musik Direkt byta namn till Imagine Sweden, och Storsjöteatern lär byta skepnad i sin renovering. Men musiken är evig, så därför hälsar vi: På Återseende!

 

 

För att få info och uppdateringar så gå in och följ vår instagram #mudijamtland och gilla vår facebooksida Musik Direkt Jämtlands Län 

Riksfinal på Imagine Sweden i Uddevalla 25-27/5.

Frågor och info om tävlingen eller om tillgänglighet för både deltagare och publik - kontakta Mia Kempff, Musik Direkt Jämtlands län, miakempff ( a ) hotmail.com eller ring/messa 0706671008

Musik Direkt Jämtlands län arrangeras av Estrad Norr i samarbete med Sensus. 

Storsjöteaterns scen är utrustad med PA & scenljus, monitoranläggning, mickar & mickstativ samt backline enligt lista nedan. 

Ni kommer också möta ett crew, som är där för att hjälpa er att göra ert framträdande så bra som det kan bli. Våra tekniker är kunniga och rutinerade, så lyssna på deras råd. Flera av dem är musiker och har varit med i Musik Direkt tidigare år, tävlingen har ju arrangerats sedan 1986.

Backline

Gitarrförstärkare:

 -Dirty / Soldano SLO 100W topp + Marshall 1960AX 4x12"

-Jet City / Soldano SLO 50W topp + Marshall 1960AX 4x12"

-Dirty Deluxe Reverb

-Dirty Twin Reverb.

 

Basförstärkare:

- 1 st Ampeg SVT450 + SVT 8x10"

 

Trumset:

Tama Starclssic BD 22", SD 14" TT1 10", TT2  12", FT 16"

Iron Cobra dubbelpedal

Flygel

Yamaha CLP-465 GP

Som musiker behöver du ta med dig ditt handinstrument med alla tillbehör;
sladdar
pedaler
trumstockar
plektrum
stämmare
...osv
 
OBS!!! Vi har enbart en flygel och inget keyboard som ger något annat ljud än just piano.
Vill du ha andra sound måste du ta med ett eget!!!

 
Om ni har speciella önskemål om ljus eller ljud så tala med respektive tekniker INNAN ert soundcheck så att teknikerna får en chans att prova det ni föreslår. Kontaktperson för tekniska frågor är:
 
Johan Törnqvist 
Telefon: 063-142845
SMS: 070-3442789
 
 
  
 
Information om tävlingens regler och juryns kriterier hittar ni här på hemsidan.
 
Juryn utgår från de kriterier som ni kan hitta på länken ovan.
 
Se till att vara väl förberedda för ert framträdande. Det är en god idé att ta tid på ert framträdande när ni övar, så ni vet att ni inte kommer att dra över tiden (max 10 minuter). Spelar ni för länge så blir det poängavdrag, 2 poäng för varje påbörjad minut, 1 poäng om det är under en minuts överdrag. Uppträdandet klockas från det att;
ni får klartecken från teknikerna och konfrenciern går av scenen - tills att hen kommer fram på scenen igen och gör en ev intervju.
 
Under Deltävlingarna består juryn av ordföranden Katarina Bergner Åhlen, med 5 av följande i juryn: Anna Ulin, Urban Hedin, Erica Skogen, Tobbe "P-Danielsa" Persson, Peter Mellgren, Anna Hallberg. 
 
 
 
                                      
Från varje deltävling utser juryn 1-4 acter som går vidare till Regionfinal. Dessutom kan juryn utse 1-3 jokrar som har chans att få en plats i finalen.
 
I Regionfinalen delar vi ut flera priser:
 

Estrad Norr-priset:

1a pris – att som representant för Jämtlands län delta vid Musik Direkt Imagine Festivals Riksfestival 25 - 27/5 som äger rum i Uddevalla. Förutom själva resan innebär priset 3 fullspäckade dagar med spelningar, workshops, mingel, jam – musik musik musik. Estrad Norr betalar resa t & r, deltagaravgift, kost & logi. Länk www.riksfestivalen.se

 

Sensus Inspelningspris innebär en dag i studion på Frösön med tekniker inkluderad

 

Musikanten-priset

Musikaffären Musikanten delar ut ett presentkort värt 3000:- till en akt som publiken får rösta fram i en SMS-röstning. www.musikanten.se

 

Estrad Norr
831 83 Östersund
Tel: 063-147260
www.estradnorr.se
 
Mia Kempff - Projektledare
tel 0706-671008
 
Johan Törnqvist - Tekniskt ansvarig & ansvarig Sensus
Telefon: 063-142845
SMS: 070-3442789
 
Anton Lindström - Ljudtekniker
anton(a)alindstrom.com
Vi samarbetar med Sensus studieförbund.
FANTASY, Länsfinalvinnare 2016
Winner 2016
 
Funky Business, Länsfinalvinnare 2015
Winner 2015
 
 
 
 
In Circles, Länsfinal och Riksfestivalvinnare 2014, vinnare av Imagine Festivals 2015
 
 
Daniel Eliasson, Länsfinal och riksfestivalvinnare 2013
 
Quotes, Länsfinalvinnare 2012
 
Patriark, Länsfinalvinnare och Riksfestivalvinnare 2011
 
 
 
Frida Norberg, Länsfinalvinnare 2010
 
 
 
Await the End, Länsfinalvinnare 2009
 
 
 
Johan Nilsson, Länsfinalvinnare 2008
 
Foto Christer Lindberg
 
 
 
 
Beyond Jonny´s, vinnare 2007.
 
Foto Mia Kempff

Infofilm här: https://youtu.be/OPqDWDCWU5M  Skriven information, scrolla ned. 

 

Soundchecktider Regionfinal Lördagen den 29/4

14.15             IBPB

14.30             On Hold

14.45             Ebba Kristoffersson

15.00             Fikapaus      

15.15             Reverie

15.30             The Blue Valentines

15.45             Maja

16.00             Erika & Sofia

16.15             Kiss This

16.30             Linneah Olofsson

16.45             Klara Grönlund

17.00             Infernum

17.15             Retrospect

 

VÄLKOMNA till soundcheck! Er soundchecktid är max 15 minuter nu på Regionfinalen eftersom tekniker har sparat era inställningar sedan deltävling.Maxtiden FÖR SPELNINGEN PÅ KVÄLLEN är fortfarande 10 minuter! Om du/ni måste ändra speldatum så hör av er så fort som möjligt till någon av oss! 

Kom till Storsjöteatern senast 20 minuter innan utsatt tid. Vi bjuder på fika i vårt Greenroom från klockan 15:00. Fikat är också öppet på kvällen med TV-länk till scenen så att ni kan se de andras framträdande. 

Under soundcheck är salongen stängd för alla utom arbetande personal. Vi ber också följeslagare till yngre deltagare att stanna backstage (bakom scenen)  under själva soundcheck. 

Läs tävlingens regler och juryns kriterier, de finns här på hemsidan. VI ÄR NOGA MED TIDEN och juryn klockar ert framträdande. Den som drar över tiden får poängavdrag, 2 poäng för varje påbörjad minut, 1 poäng om det är under en minuts överdrag. Vi klockar från det att konfrenciern går av scenen, fram till att hen kommer upp på scenen igen och påbörjar ev intervju. 

Vi har en gästlista för alla deltagare - varje deltagare får skriva upp 4 gäster som går in gratis i salongen. Meddela gärna namnen i förväg via mejl eller sms till projektledare Mia. 

Ensamma artister som är under 15 år får ta med sig en förälder/syskon till teatern som hjälp och stöd. VÄLKOMNA!       

Läs igenom och kolla att vår information stämmer med det som du/ni kommer att framträda med på Storsjöteatern. Du som rappar eller sjunger till en inspelad bakgrund - Ta med dig bakgrunden på ett USB-minne till vår ljudtekniker så vi slipper mobil-hantering.

Om något ska ändras av det som står här nedan så hör av er till miakempff (a)hotmail.com eller på mobil 0706671008 (:

 

Soundcheck – ett sista tillfälle att repa eller?

När man har en spelning så har man oftast en soundcheck innan, eller åtminstone en ”linecheck”. Vad är den till för? Är det att man ska ha ett tillfälle att köra genom låtar man är osäker på, eller är det för att se till att man kan genomföra sin spelning med de bästa tänkbara förutsättningarna?

Allt för många gånger har vi upplevt att soundcheck tar onödigt lång tid, att det inte händer något konkret på scenen, då ljudtekniker ofta förutsätter att band vet vad de ska göra på scen, och att de vet helt hundra hur de vill ha sin lyssning, och att efter en halvtimmes soundcheck så tror tekniker att bandet är nöjda för de har fått generöst med tid på scen för att stämma av sina önskemål. Men då är det inte helt ovanligt att bandet i logen sitter o säger ”jag hörde f-n ingenting”, vilket är helt orimligt.

En soundcheck är till för att man ska se till att man hör sig själv och de andra musikerna. Repar gör man i replokalen.

 

Utsatt soundchecktid: Man blir oftast tilldelad en soundcheck tid innan man kommer till spelningen. Då bör man vara där en god stund innan och har sett till så att allt funkar och är iordningställt. Stämt instrument, kollat sladdar, sett till att man har fräscha batterier, kollat ut vart man ska stå på scenen och satt ihop trummor etc. men man får vara beredd på att det inte börjar i exakt utsatt tid, saker brukar strula o så. Men att man är där själv och är beredd.

 

Under soundcheck: Var inte blyg, för en dialog med ljudteknikern om hur ni vill ha det, han/hon är där endast för din skull! Även om ibland det känns som att bandet är där för att serva ljudteknikern.

 

Ordna inställningar: Man bör ha en klar bild i huvudet hur man vill ha gitarrförstärkaren inställd om det är en gemensam backline, eller om man har sin egen med sig att man snabbt kan se till att den låter som man vill. Och när man har kollat av sitt gitarrljud och är nöjd inte står och småspelar. Det sinkar bara och alla blir less. Då väntar man på att teknikern ber en att spela så att han kan se till att utljud och scenljud låter så bra som det går.

 

Egen lyssning: På lite större ställen så har man ofta möjlighet att ha en egen medhörning. Där man kan ställa sin lyssning individuellt. Men på lite mindre ställen och med mindre riggar kanske man får dela lyssning med en spelkamrat. Och under soundcheck ska man se till att man har en bra ljudbild i sin egen lyssning. Då ska man tex. Som gitarrist ha riktat gitarrförstärkaren så att den spelar för öronen och inte för knäna. Och för dem andra. Att man ser till att man hör sin gitarr bra redan från förstärkaren med den volymstyrka som stället tillåter.

 

Mer v/s mindre: Många gånger då musiker bara ber om mer och mer av allt i monitorerna så blir det oftast pannkaka av allt, man står med sina ”gula proppar” och tycker allt låter luddigt och svagt. Då är första tipset att skaffa sig ett par bra öronproppar som dämpar linjärt över frekvenserna och inte som dem gula som mest dämpar diskant och låter dovt.

Antingen gjuter man ett par, som är absolut bäst, eller så köper man ett par på musikaffären som är gjorda för musik, eller så har apoteket billiga bra proppar som inte dödar diskant och ljudvolym så att man måste ha vansinnigt starkt på scen. Har man då ett par sådana proppar som är anpassad för musik och inte verkstad så har man först bra möjlighet att få en bra lyssning. Och sen kan man tänka på att hellre sänka saker i monitorn än att höja allt, ju mindre man har i monitorn, ju tydligare hör man.

 

 

Efter soundcheck: skriv av alla inställningar på förstärkare och pedaler och dyl. så att när det ska riggas om till erat gig att man ställer in precis så man hade på soundcheck, snabbt kollar av så att allt låter som det ska och sedan håller sig tyst. Man förlorar väldigt mycket effekt om alla står och småspelar och sen sätter det igång. Om alla håller sig tysta, går av scenen i ca 5 min. med tyst från scenen och sen kommer upp och bara kör hundra på en gång så för åskådaren ett mycket bättre intryck av spelningen. Allt känns proffsigare.

så ska man försöka att ”städa av” sin utrustning så snabbt som möjligt. Så att nästa band (om det finns något) kan få ställa i ordning sin utrustning för sitt soundcheck.

 

Efter spelning: så ska man försöka att ”städa av” sin utrustning så snabbt som möjligt. Så att nästa band (om det finns något) kan få ställa i ordning sin utrustning för sitt gig.

Ska man lämna kvar utrustning över natten så bör man kolla med personalen att det är okej, och vilken tid man kan hämta på nästa dag, så att det är någon som jobbar och kan öppna.

 

 

Personer/roller:

 

Ljudtekniker (FOH) –  Sköter utljudet vid mixerbordet.

Ljustekniker –  Sköter scenljuset, oftast från mixplats.

Monitortekniker – vid större konserter så finns ofta det en dedikerad monitortekniker och mixer på scenen som ställer in scenljudet i monitorerna. Vid mindre arrangemang är det oftast FOH-tekniker som sköter om både utljudet och scenljudet.

Roddare, stagehand, scencrew, mikman – Hjälper till att bära och se till att allt funkar på scenen.

Arrangör –  Den som har det totala ansvaret för arrangemanget.

Scenchef –  Har övergripande ansvar för scenen.

Konferencier – Den person som från scenen presenterar arrangemanget 

 

 

Ordlista:

 

Soundcheck - Där man kollar så att allt låter som det ska, på scen och från scen till publik

Linecheck – Lite snabbare variant av en soundcheck, ofta på festivaler, innan gig bara, oftast endast      scenljud

Backline – Förstärkare, trummor och micar etc.

Handinstrument – Gitarrer, basar, keybords & cymbaler etc.

Medhörning (monitor) – Små vinklade högtalare som man har sin egen lyssning i.

Linebox – En liten dosa som man ofta kopplar in bas, syntar och akustiska instrument i.

F.O.H. (front of house) – Mixplats, FOH  R. = höger sett från mixplats

Stage R/L – Stage R = höger sett från scenen. Oftast tvärtemot FOH

Wedge – Annat ord för medhörningshögtalare, eftersom oftast är medhörningarna vinklade.

XLR-kabel – Mickabel, tre-polig.

Tele-kabel – ”Gitarrsladd”

Rca – Vanliga stereosladdar, ofta röd/svart el. röd/vit. Röd markerar oftast R

F – Right = Höger

L – Left = Vänster

O/H – Over head = överhängsmickar för tex. Trummor.

Minitele - ”Hörlurs-sladd”

Loge – Artistens ”kryp in” innan och efter gig där man kan förvara sina instrument och kläder under Get in – När man förväntas att dyka upp för att få information.

Load in – När man ska lasta in utrustningen, ev. med hjälp.

Gage – Ersättning för spelningen. SKA vara förhandlad om innan!

Gig – Spelning.

System – Medhörningssystem. Hur många separata lyssningar man kan få.

Strap – Gitarrband så att gitarren kan hänga över axeln.

Gaffa – Bred kraftig tejp, används till allt. Ett måste på varje scen.

Backdrop – Tygskynke som hängs i scenens bakkant, ofta med bandets namn eller logotyp på.

Backstage – Område bakom scenen där endast personal och artister har tillträde.

Trumpodie – En liten upphöjd scen på scenen dedikerad för trummor.

Decibel – Förkortas oftast db och är den enhet som används för ljudstyrka.

Ekvivalent värde i db – Används för att ge ett medelvärde på ljudstyrkan under en konsert. 

Merchandise – T.ex. T-shirts, CD, badges som säljs av artisten.

Dimmer – Apparat som styr ljusstyrka och styrs via ljusbordet

Olika ljuskällor – Led, Par 64, Blinders


Musik Direkt Warm Up

Lördag 8/4 kl. 14.00 - 18.00 Fri entré

-Foajén kl. 14.00 - 17.00 Filmrullen, https://www.facebook.com/kulturbussen/ 

Om du är 12 - 25 år & vill lära dig mer om film & foto så kom och häng med oss på Filmrullen! Inga förkunskaper krävs - Lär dig filma, fotografera, animera och redigera med hjälp av våra duktiga handledare. 

-Studioscenen kl. 14.00 - 18.00 Föredrag och workshops:

14:20 Jesper Lindgren & Magnus Schönberg - Jesper har haft musiken som drivkraft sedan barnsben. Han har turnerat världen över och är även grundare och arrangör av insamlingsgalan Stjärnfall. Magnus är en musiker som gör spelningar runt om i landet. Han har varit deltagare i musiktävlingen Idol och spelat huvudrollen i musikalen ”Utanförskapet".

”Vi ska snacka om ung drivkraft, arrangörskap och hur våra resor har präglat oss och får oss att vi göra det vi gör och dagligen sliter för. Vad det är som gör att vi aldrig ger upp trots motgångar etc. Allt är ju för kärleken till musik och livescenen."  

15:00 Hemmastudio-workshop - Simon Alfredsson visar hur man med enkla medel kan spela in musik hemma och svarar på frågor. Kom och lär dig grunderna!

15:40 Astrid Pullar - Utbildad violinbyggarmästare och fritidsmusiker. Bor i Jämtland sedan 30 år och har under den tiden arbetat med att reparera och bygga stråkinstrument.

"Mitt vardagsarbete är att få alla stråkinstrument att fungera och klinga så bra som möjligt. Jag kommer att förklara hur de är konstruerade och vad man kan påverka i efterhand. Fiolfamiljen har funnits sedan 1500-talet och har inte förändrats mycket under alla dessa år. Några av de äldsta fiolerna, som också återanvänts och bytt ägare massor av gånger, värderas idag till många miljoner. Hur kommer det sig?"

16:20 Håkan Borgsten - Skådespelare/regissör. Har jobbat mycket som skådespelare för barn & ungdomsuppsättningar och har bl.a. medverkat i Karlsson på taket, Utanförskapet, Arnljotspelen och Du Stackars Barn.

”Jag kommer att prata om min väg till att faktiskt våga tro på mig själv som skådespelare/regissör.”

17:00 Aerodrums Demo – en av Musikantens hetaste trummisar visar De Osynliga Trummorna, kolla länken: https://www.youtube.com/watch?v=FAprpyGdgYk . Kom och prova!

-Foajén, Fönsterrummet kl. 14.00 - 21.00 Utställning Musik Direkt 3 årtionden!


Söndag 9/4 kl. 16.30 - 18.00 Fri entré

-Studioscenen kl. 16.30 - 18.00 Öppen scen, kom och uppträd hos oss.

-Foajén, Fönsterrummet kl. 14.00 - 21.00 Utställning Musik Direkt genom 3 årtionden!

Arrangeras av ESTRAD NORR

Jämtland                                                        I Jämtlands län är det ESTRAD NORR som arrangerar Musik Direkt i samarbete med studieförbundet Sensus. ESTRAD NORR producerar och stödjer scenkonst för turné i hela länet.

Kontakta oss


Mia Kempff

Box 377
831 35 Östersund

070-6671008

miakempff@hotmail.com

Årets tävlande

Här listar vi alla som hitills blivit godkända för att tävla i årets tävling.

Inga akter har ännu godkänts i det här länet.

Nyheter från Jämtland